U ovom blogu pokušat ćemo objasniti da whey protein (čisti protein u prahu od sirutke) nije "kemija" ili neki umjetni prah koji se prodaje ljudima i koji je štetan za zdravlje.
Naprotiv, u sljedećim rečenicama navodimo 5 najznačajnijih prednosti whey proteina i razloge zašto se tako široko primjenjuje u redovnoj prehrani bodybuildera, profesionalnih sportaša, ali sve više i rekreativaca. Nije neuobičajeno da liječnici prepisuju ovaj suplement svojim pacijentima.
Pa da vidimo o čemu se radi.
1.Whey je odličan izvor visokokvalitetnih proteina!
Sadrži sve esencijalne aminokiseline, lako se probavlja i brže apsorbira u usporedbi s drugim vrstama proteina, što može biti presudno kada se uzima kao obrok nakon treninga.
Uz sve navedeno, whey osigurava i veći postotak apsorpcije u odnosu na druge izvore proteina.
Danas, zbog masovne proizvodnje, pileće meso i jaja imaju sve manji postotak proteina, zbog neaktivnosti onih životinja koje život provode u kavezima, kao i zbog prehrane koje u prirodi više nema kao prije.
S druge strane, uz whey proitein, po vrlo pristupačnoj cijeni, dobivate nutritivno bogat obrok, koji možete ponijeti sa sobom i konzumirati kad god vam odgovara.
Ove kvalitete ga čine jednim od najboljih izvora proteina.
2.Whey protein potiče rast mišića!
Nedostatak tjelesne aktivnosti i starenje dovode do razgradnje mišića, usporavanja metabolizma i posljedično povećanja masnih naslaga.
Prehrana bogata proteinima može zaustaviti, pa čak i preokrenuti ovaj proces.
Kako bismo izazvali hipertrofiju (izgradnju mišića), našem tijelu su potrebne aminokiseline razgranatog lanca, a kralj među njima je leucin..
Leucin je najanaboličnija aminokiselina, odnosno najviše potiče rast mišića, a često ga ne unosimo dovoljno. Whey protein je sadrži u svom sastavu u točnim omjerima neophodim za povećanje sinteze proteina te predstavlja odličan izvor ove „kraljevske“ aminokiseline.
3.Odličan je kao dodatak za mršavljenje!
Proteini mogu biti odličan saveznik u borbi protiv masnih naslaga.
Prvo, protein sirutke pruža izuzetnu sitost, što može pomoći u smanjenju gladi i kontroli apetita. To čine tako što smanjuju lučenje grelina, hormona koji izaziva glad.
Drugo, do 30% kalorija unesenih iz proteina sagorijeva se tijekom njihove probave, a to je najbliže ubrzanju metabolizma koje svi žele.
To znači da možete konzumirati do 30% više hrane svaki dan, a da se ne udebljate!
I treće, što više mišića imate, to će vam biti brži metabolizam, a upravo protein sirutke sprječava razgradnju mišića tijekom dijeta.
Kao da sve navedeno nije dovoljno, dodavanje proteina u vašu prehranu može smanjiti postotak triglicerida i LDL-a, poznatog kao loš kolesterol.
4.Proteini sirutke smanjuju upalne procese i jačaju imunitet!
Kronična upala može biti faktor rizika za mnoge bolesti. Istraživanja pokazuju da konzumacija visokih doza suplemenata- proteina sirutke značajno smanjuje C-reaktivni protein (CRP), ključni pokazatelj upale u tijelu.
Antioksidansi su tvari koje su ključne za smanjenje oksidativnog stresa i smanjenje rizika od raznih bolesti.
Jedan od najvažnijih antioksidansa- glutation, tijelo samo proizvodi. Ali proizvodnja glutationa ovisi o količini aminokiselina u tijelu (kao što je cistein), koje su često ograničene. Upravo whey protein nudi zamjenu za te aminokiseline i tako pridonosi jačanju imuniteta organizma.
5.Redovno konzumiranje whey proteina može smanjiti visoki krvni tlak i šećer u krvi!
Hipertenzija - visoki krvni tlak jedan je od vodećih čimbenika rizika za srčane bolesti.
Konzumacija mliječnih proizvoda podrazumijeva i unos bioaktivnih peptida, tzv inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE-inhibitori)..
Riječ je o složenom nazivu za lijekove koji smanjuju arterijski otpor i povećavaju venski kapacitet, a upravo takav učinak nudi i priroda – u sastavu proteina sirutke.
S druge strane, inzulinska rezistencija (koju danas nažalost mnogi ljudi imaju) dovodi do predijabetesa, dijabetesa tipa 2 i mnogih drugih bolesti.
Prema novom istraživanju, dodavanjem whey proteina može se normalizirati izlučivanje šećera, najvjerojatnije stimuliranjem hormona inkretina koji mogu poboljšati osjetljivost na inzulin.