Vegan Protein čokolada
Protein 100% biljnog podrijetla
Genesys Protein čokolada
Protein blend
Protein sirutke ili whey dobiva se iz sirutke tijekom proizvodnje sira. Sirutka (vodenasti dio mlijeka koji se cijedi iz sira) kasnije se složenim procesom prerađuje u konačni prah.
Završni proces obrade naziva se membranska filtracija, uključuje fine membrane s vrlo malim porama kroz koje se gura sirutka. Veće čestice se zadržavaju dok tekućina i manje molekule prolaze. Što su pore membrane manje, veća je količina zadržane tvari. Koncentriranje proteina sirutke može se izvršiti kako bi se dobile dvije razine čistoće, čime se razlikuje koncentrat proteina sirutke i izolat proteina sirutke. Velika većina proizvođača proteina proizvodi koncentrat proteina sirutke, tj. grublja verzija s većim membranskim porama. Koncentrat sadrži veliku većinu soli i minerala, ali i laktozu prirodno prisutnu u sirutki. S druge strane, izolat se općenito proizvodi u manjoj količini jer ima bolju filtraciju, pa se uklanja laktoza. Izolat stoga ima nešto veći udio proteina što ga čini izvrsnim za osobe s intolerancijom na laktozu. Negativne strane izolata su što ima popratni blago gorak okus, slabije je topiv i ima znatno višu cijenu.
Uspoređujući ove dvije vrste proteina, možemo zaključiti da je koncentrat proteina sirutke daleko isplativiji oblik proteina sirutke, osim prirodno prisutne laktoze. Ako konzument proteina nema intoleranciju na laktozu, proteinski koncentrat bit će izvrstan dodatak. Obje vrste sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina i smatraju se potpunim proteinima.
Biološka vrijednost proteina
Biološka vrijednost je najčešća mjera kvalitete proteina. Ako je njegova vrijednost 100, to znači da je 100% tog proteina apsorbirano u tijelu bez gubitaka. Donja slika prikazuje pregled nekih od najvažnijih namirnica i njihovu prosječnu biološku vrijednost proteina koje sadrže.